Sidan innehåller Annonslänkar

festlekar till midsommarfesten

10 lekar till midsommar som passar stora och små.

Vad är en midsommar utan lekar? Vi har samlat 10 enkla midsommarlekar som inte kräver särskilt mycket planering eller dyra prylar. Vissa passar även bra att leka inne om det skulle bli dåligt väder!

Lekar till midsommar

1.Viskleken

Alla placerar sig i en ring eller i en lång rad. En börjar genom att viska ett meddelande till sin granne till höger. Denna lyssnar uppmärksamt och för sedan vidare meddelandet till sin granne på höger sida . Sedan fortsätter man på samma vis till sista personen i ringen. När sista personen fått höra budskapet säger hen det för hela gruppen och startpersonen får också säga vad meddelandet var från början. Det är ofta stor skillnad och blir ofta väldigt kul. Viskleken passar även vid bordet om det är dåligt väder.

 

2.Hoppa säck

Hoppa en bana i säck så fort man kan denna lek kan lekas alla mot alla eller som stafett. Köp gärna säckar som är lite grövre än dom enklaste sorterna. Besök en välsorterad bygghandel så finner du säkert prisvärda säckar. Vill man göra den  mycket svårare så kan man korta ner banan och låta en person få hoppa med ögon bindel och dom övriga lagmedlemmarna får guida personen rätt.

3.Floppa i väg en tvål

Alla ska på fyra försök trycka iväg en blöt tvål så långt som möjligt. Bra om man har flera olika tvålar att välja mellan. Ha gärna en hink och handduk i närheten så att man kan torka sig efter denna hala midsommar festlek. Du behöver ett måttband och en domare som kollar avståndet. Det kan vara kul att köpa en domar tröja och ge till personen som ska vara domare och kanske även en visselpipa . Massor av roliga prylar hittar du hos www.partykungen.se till bra priser. Där hittar du massor till dukningen och mängder av roliga detaljer som gör just er midsommarkväll fantastisk.

4.Norsk fylla (Snurra runt pinne)

En snurrig lek där man ska snurra 10 varv med pannan mot en pinne för att sedan lämna över till en lagkompis. Antal varv kan man anpassa efter deltagarna, det kan vara klokt att starta med ett mindre antal varv och sedan öka om nu det skulle vara för enkelt för festdeltagarna att hålla sig på banan.Tänk på att denna lek bör lekas på mjukt gräs då många brukar ramla och skratta. Denna lek passar nog bäst i början av kvällen när folk eventuellt inte är så berusade av firande.

5.Minut promenad

Man ska promenera omkring i exakt en minut innan man korsar en mållinje. Se till så att alla deltagarna har lämnat i från sig sina mobiler och klockor så att det inte går att fuska. Det kan även vara kul att göra detta i lag om två och jämföra resultaten. Den som är närmast minuten vinner .Det är inte så lätt som man kan tro att känna av när en minut har gått. Glöm inte bort att utse ett par domare så att ni kan övervaka och se så att ingen fuskar.

6.Skedstafett

Detta är en gammal klassiker. Du ska springa en bana med en sked i munnen. På skeden lägger du ett ägg och springer banan utan att tappa ägget. Detta är en enkel och rolig festlek som passar alla åldrar. Man kan leka denna lek i lag eller individuellt. Har man inga ägg kan man använda pingisbollar om det inte blåser för mycket.

7 . Flytta ballonger

Dela upp deltagarna i två lag. Placera ut två hinkar A och B med ca 10 -15 meters mellanrum. Placera sedan ut deltagarna med ca 2-3 meters avstånd. Justera avståndet beroende på antal deltagare. Lägg ett antal fyllda vatten ballonger i A hinkarna och sedan ska lagen stå still, kasta ballongerna en taget och få dom hela i hink B. Det kan vara roligt att fylla vissa ballonger med väldigt mycket vatten och en del med lite mindre mängd vatten. Vinnande lag är det lag som snabbast får 10 hela ballonger i sin hink, eller så kan man bestämma en viss mängd vatten tex. 1,5 liter. Det kan även vara kul att dela ut ett tröstpris till den person som är blötast! Denna ballonglek passar såklart bäst när det är varmt och man kan ha lite kläder på sig. Passar utmärkt före midsommar lunchen.

8. Blindbock

Blindbock har nog dom flesta redan lekt som barn. En person förses med öginbindel och är blindbock snurra personer ett par varv sedan kan ni börja. Blindbocken ska nu känna sig fram och försöka fånga in någon person och gissa vem som är fångad. Detta är en perfekt lära ”känna” lek. Försök att vara inom ett visst avgränsat område annars kan det bli för svårt. När blindbocken har fångat och kännt igen personen så får denna person vara blindbock nästa gång. Det kan vara extra kul om man är kittlig. Det är viktigt att alla går och rör sin lungt annars kan det bli krockar.

9. Balansera på rep

Lägg ut ett långt rep eller ett snöre på golvet och be alla deltagarna att
ställa sig med båda fötterna på repet, bredvid varandra ,helst utan skor så att man slipper bli trampad på tårna. Lekledaren säger sedan åt alla att t.ex. ställa sig i längd ordning,åldersordning eller födelsedagsordning, med Januari längst ut till vänster och december längst ut till höger. Man måste alltid ha en fot på repet och får därför klättra och krama sig förbi varandra för att hamna på rätt plats.  Har man tappat kontakt med repet så får man börja om genom att ställa sig sist på repet och börja om.Detta kan även spelas med två lag om man har många deltagare.Fungerar perfekt som isbrytare på förmiddagen när folk kan vara lite stela.

10. Ballongjakt

Alla deltagare får en ballong fastknuten på båda benen, snöret kan vara ca 30 cm. På angiven start signal ska man nu jaga varandra och försöka spränga dom andras ballonger och samtidigt skydda sina egna ballonger. Vinnaren är den som har sin ballong kvar sist. Det kan vara klokt att bestämma en avgränsad yta, annars kan man få jaga runt på för stora ytor och leken tar för aldrig slut. Är det lämpligt väder så kan det vara bra att vara barfota så slipper man risk för att bli stämplad.